Disclaimer| Links |

Mijn Volendam© 2008-2017

DE PASSIE VAN JAAP MOL

Wanneer ben je begonnen in de muziek?

Ik ben met muziek spelen begonnen toen ik een jaar of 14 was, een vriend van mij had een gitaar en speelde wat akkoorden en toen ik dat hoorde was ik verkocht.Ik kon met een krantenwijkje wat guldens verdienen en zo kocht ik mijn eerste gitaar, en ben begonnen  met spelen.

Mijn werkelijke passie was eigenlijk wel het edele klassieke gitaarspel zoals Julian Bream, Andres Segovia en John Williams vertolkten. Optredens meer met songs van Jim Croce, Bob Dylan, Neil Young enzovoorts. Op latere leeftijd rolde ik in een band met toch wel mijn grote liefde, Country & Bluegrass muziek. Alhoewel ik een ontzettende brede smaak voor muziek heb, van Middeleeuwse muziek tot Country, Folk, Rock, psychedelica,Ghotic, Ambient, Metal , noem maar op, mag je me voor Country & Bluegrass, Folk, en Klassieke Gitaar Muziek wakker maken.
Bij welke bands heb je zoal gespeeld?

Bij niet zo veel bands gespeeld eigenlijk, omdat ik in mijn jonge jaren niet graag van huis was, en dat late thuis en weekenden weg om te spelen, nee dat wilde ik niet, maar op latere leeftijd heb  ik bij de bands “Kc.Cash” en “de Mollie’s” met heel veel plezier gespeeld.

Ambieer je misschien een solocarrière?

Een solocarrière ambieer ik niet hoewel ik wel samen met mijn zoon Pasquinal Mol, die tekstschrijver is, samen hele mooie nummers heb geschreven en heb opgenomen. Misschien dat ik ze in de toekomst nog eens uitbreng of aan artiesten geef die er wat mee willen doen of dat ik me nog eens aanmeld voor het PX Songwritersguild om daar eens wat te laten horen want ik kan wel heel mooi gitaarspelen en mooi zingen al zeg ik het zelf.

Waar komt je passie voor de Country-Bluegrass vandaan?

De passie voor de Country-Bluegrass muziek komt ook uit mijn jeugd. Ik weet eigenlijk ook niet waar of wanneer het begonnen is maar mijn vader hield ook van country muziek. Waarschijnlijk heb ik dat sliertje van hem meegekregen. Het is ook zulke eerlijke en oprechte muziek maar ook een hele moeilijke vorm van muziek. Je kunt niet zomaar even country zingen want dan moet je heel goed weten waarover je zingt, de emotie die het moet losmaken moet je perfect weten te timen. In de Bluegrass muziek zijn het weer de vocale harmonieën die belangrijk zijn, en het uitdragen van de teksten is heel belangrijk, de snik in de stem het kirren zoals Dolly Parton.

En dan zullen we het nog maar niet over de instrumentalisten hebben zoals de Banjo-, Fiddle-, Mandoline-, Dobro-, en Steelguitarspelers. De Steelguitar een van de mooiste instrumenten dat ik ken. David Gilmour van PinkFloyd gebruikte de Steelguitar menigmaal op de Cd “Dark Side of The Moon” en de Lapsteel op de Cd “Wish you where here”  en op zijn laatste Cd “On An Island” gebruikt hij Dobro, Steelguitar en Banjo.

Multi-instrumentalist gitarist en zanger David Gilmour vind ik trouwens een van de allergrootste componisten ter wereld.

Zoals je wel weet zijn er nu bijvoorbeeld zoveel nieuwe bands met jongens en meiden in Amerika en overal ter wereld die Country en Bluegrass muziek maken dat er gewoon een explosie is van goede groepen,

De tijden in de Bluegrass met de fenomenen zoals Bill Monroe, Ralph Stanley, John Hartford,  Lester Flatt & Earl Scruggs en in de  Country George Jones en Buck Owens, Johnny Cash, Waylon Jennings en Tammy Wynette zijn voorbij en daarvoor in de plaats zijn Herb Pedersen, Chris Hillman (een van de grootste Mandolinespelers) en Travis Tritt en Garth Brooks ook alweer passé. Zoveel nieuwe artiesten dienen zich aan. Denk aan Taylor Swift, Ashton Sheppard, Sunny Sweeney, Keith Urban,Tim McGraw, nog steeds in bloedvorm in de bluegrass Monroeville, Greensky Bluegrass, Punchbrothers, Patty Loveless, Steeldrivers, Honeycutters, Alison Krauss and the Union Station, en zo kan ik nog uren doorgaan. Daarom ben ik ook heel blij dat ik iedere donderdagavond van 21.30 – 23.00 uur bij de Lokale Omroep LOVE, mijn ei kwijt kan en iedereen kan laten horen dat er zoveel meer mooie passievolle muziek is.

Waar ben je trots op?

Ja… nou ik ben getrouwd met Alie Mooijer al 32 Jaar en heb drie kinderen die alle drie wel iets met muziek doen, Sebastian Mol is Keyboardspeler, pianist, gitarist en bespeelt de banjo, werkelijk een top muzikant. Pasquinal Mol is o.a. tekstschrijver en mijn dochter Selena Mol speelt heel mooi klassiek gitaar dus ik ben best wel trots, echt wel.

WIJ BEDANKEN ONZE SPONSORS

Mijn Volendam

LIKE ONS OP FACEBOOK